claps.gr

JOSE MAYA. (Text in english)


Συνέντευξη που μας παραχώρησε ο διάσημος Ισπανός χορευτής Flamenco José Maya. Η συνέντευξη δόθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 1 & 2 Μαρτίου 2014. Το πρώτο μέρος της συνέντευξης έγινε πάνω στο stage της σκηνής και τις ερωτήσεις επιμελήθηκε η Στέλλα Νικολακάκη. Το δεύτερο μέρος έγινε στα καμαρίνια. Ευχαριστούμε επίσης τον υπεύθυνο κρουστών Pedro Fabian που βοήθησε στη μετάφραση καθώς επίσης και την Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου για την πολύτιμη βοήθεια της όσον αφορά τους υποτιτλισμούς του video. Τέλος πολλές και μεγάλες ευχαριστίες στην υπεύθυνη της σχολής Flamenco Solea, Ελένη Γιαννοπούλου για την εμπιστοσύνη της στη δουλειά μας όλα αυτά τα χρόνια της γνωριμίας μας.


Κύριε Maya σας ευχαριστούμε πολύ που συμμετέχετε στο διαδικτυακό μας κανάλι και το πρώτο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι αν σας έχει ξαναδοθεί η ευκαιρία να βρεθείτε στην Ελλάδα.

Ήμουν καλεσμένος πέρσι στη σχολή χορού Flamenco Solea της Ελένης Γιαννοπούλου, αλλά είναι η πρώτη φορά φέτος που ήρθα για να χορέψω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Βρίσκετε να υπάρχουν κοινά στοιχεία μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας;

Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία. Πρώτα απ' όλα στην Ελλάδα ξεκινάει η "σκέψη" αλλά και η "ποίηση", δραστηριότητες που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος και που βέβαια στην Ισπανία συμβαίνει κάτι ανάλογο.


Στο σημείο αυτό θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για την καλλιτεχνική σας πορεία.
Ξεκίνησα από πολύ μικρός και η μητέρα μου με βοηθούσε από την αρχή για να κάνω αυτή την καριέρα ως χορευτής. Μου άρεσε πολύ αυτή η δραστηριότητα και από 9 χρονών κιόλας άρχισα να συμμετέχω πλάι σε μεγάλους καλλιτέχνες και στην πορεία άρχισα να δουλεύει μαζί με ακόμα μεγαλύτερους καλλιτέχνες. Έτσι σιγά σιγά άρχισα να θέλω να πάω ακόμα παραπέρα όσον αφορά την καλλιτεχνική μου πορεία και έφτασα μέχρι τη Γαλλία όπου και ζω μόνιμα εκεί. Και επηρεάζομαι πολύ από δραστηριότητες της χώρας αυτήςόπως για παράδειγμα η ποίηση, η ζωγραφική αλλά και οτιδήποτε άλλο μπορεί να με εμπλουτίζει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη.


Είναι γεγονός ότι είστε πολύ διάσημος χορευτής. Η επιτυχία για σας αποτελεί αυτοσκοπό ή είναι απλά μια επιβράβευση για τη μέχρι τώρα προσπάθεια σας;
Επιτυχία για μένα σημαίνει να μπορώ απλώς να αισθάνομαι τη μουσική μέσα μου και να μοιράζομαι με την οικογένεια μου όλες αυτές τις χαρές. Θέλω να νοιώθει ευτυχισμένος με όλα όσα ο χορός μου προσφέρει. Κι αυτό ακριβώς σημαίνει επιτυχία για μένα. Ειδικά σήμερα που ζούμε σ' ένα κόσμο που υπάρχει πολύ βία και πόλεμοι είναι πολύ σημαντικό για μένα που μπορώ να ακούω τη μουσική και να χορεύω.
Τι είναι πιο δύσκολο για ένα καλλιτέχνη, να φτάσει στην κορυφή ή να παραμείνει εκεί;
Το πιο εύκολο είναι να φτάσεις σαν ένα αστέρι πολύ γρήγορα στην κορυφή, αλλά το πιο δύσκολο είναι να παραμείνεις εκεί σταθερός. Πολλοί είναι αυτοί που φτάνουν γρήγορα στην κορυφή αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο αληθινός καλλιτέχνης είναι αυτός που μπορεί να παραμείνει εκεί.


Θα είχατε χορευτικά την ίδια ενέργεια αν χορεύατε μπροστά σε 5 άτομα ή αν χορεύατε μπροστά σε 5.000 άτομα;
Ο χορός για μένα είναι κάτι σαν "πνεύμα". Είναι κάτι που έρχεται κάτω από τη γη. Γι' αυτό και μπορώ να χορεύω το ίδιο μπροστά σε 5 ή σε 5.000 άτομα. Το σημαντικό για μένα είναι ότι μέσα στο χορό αισθάνομαι μια "σιωπή" που ο ίδιος μπορώ να βρίσκομαι με τον εαυτό μου και που μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου και να κάνω πράγματα που βγαίνουν από τη ψυχή μου.


Έχει τύχει ποτέ μετά το τέλος μιας παράστασης και παρά τα χειροκροτήματα του κόσμου να μην είστε ευχαριστημένος με τον εαυτό σας;
Από μικρός μέχρι και σήμερα δεν νοιώθω ποτέ ευχαριστημένος γιατί ποτέ δεν αισθάνομαι ότι έχω χορέψει πολύ καλά.


Φιλοξενείστε εδώ στην Ελλάδα από τη σχολή χορού Flamenco Solea και πιο συγκεκριμένα από την κ. Ελένη Γιαννοπούλου. Πώς και πότε έγινε η συνεργασία μαζί της και πότε γνωριστήκατε;


Γνωριστήκαμε για πρώτη φορά σε ένα φεστιβάλ στη Σεβίλλη. Έκανα ένα σεμινάριο χορού εκεί κι έτσι γνωριστήκαμε. Ο τρόπος που "βλέπει" τα πράγματα η Ελένη ταιριάζει πολύ με το δικό μου. Και μου αρέσει πολύ επίσης και η σχέση που έχει με τις μαθήτριες της σχολής και επομένως έχουμε πολλά κοινά στοιχεία οι δυο μας.


Παρόλ' αυτά υπάρχει περίπτωση δύο εξίσου καλοί χορευτές να μην ταιριάζουν πάνω στη σκηνή;
Μπορεί να συμβεί. Αλλά αν και των δύο τα συναισθήματα ταιριάζουν για το Flamenco τότε δε θα υπάρξει κανένα
πρόβλημα. Συνήθως το Flamenco είναι ένα. Δεν υπάρχει Flamenco σύγχρονο και μη σύγχρονο και όταν και οι δύο
χορευτές νοιώθουν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα την ίδια στιγμή που χορεύουν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορούν να χορεύουν άνετα μαζί.


Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης συνεχίστηκε μετά το τέλος της παράστασης και μέσα στα καμαρίνια του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


José Maya, μόλις 2 παραστάσεις τελείωσαν εδώ στο Μέγαρο Μουσικής και βέβαια δεν μπορούσα να μην έρθω να σε δω και τις δύο βραδιές. Αυτό που θέλω να μου πεις πρώτα απ' όλα είναι πώς σου φάνηκε αυτή η εμπειρία σου εδώ στην Αθήνα.


Πάρα πολύ ευχάριστη εμπειρία γιατί όλοι οι άνθρωποι εδώ μου συμπεριφέρθηκαν με πολύ σεβασμό και πολύ αγάπη και είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα καταλαβαίνουν τη σημασία του Flamenco κι αυτό φαίνεται και στο χειροκρότημα τους την κατάλληλη στιγμή δηλαδή που έπρεπε να χειροκροτήσουν. 


Προφανώς περνάει και πολύ ωραία τα μηνύματα μέσω του χορού γι' αυτό και ο κόσμος το αντιλαμβάνεται.
Προσπαθώ πάρα πολύ αυτό που νοιώθω εκείνη τη στιγμή να το βγάλω προς τα έξω και για όλο αυτό έχω σαν οδηγό μου το ένστικτο μου.


Θέλω να μου πει τώρα κάτι πολύ σημαντικό. Αν θα ξανασυνεργαζόταν με την Ελένη Γιαννοπούλου.


Με πολύ πολύ ευχαρίστηση. Έχει πάρα πολύ συναίσθημα και πάθος και είναι ακριβώς αυτό που τους ενώνει. Πέρασα πολύ ευχάριστα μαζί της και μακάρι κάποια στιγμή στο μέλλον να ξανασυνεργαστούμε. Και γιατί όχι κάποια στιγμή στο μέλλον να υπάρξει και μια συνύπαρξη ελληνικής και ισπανικής μουσικής σαν δηλαδή να είναι μια κοινή συνεργασία των δύο πολιτισμών.


Αυτό πραγματικά είναι μια εξαιρετική ιδέα και μακάρι να γίνει. Εμείς από την πλευρά μας σαν διαδικτυακό κανάλι των ευχαριστούμε για τη συνεργασία και τον χρόνο που μας αφιέρωσε και πολύ σύντομα τον περιμένουμε πάλι στην Ελλάδα και στην Αθήνα για να βρεθεί μαζί μας.


Σας ευχαριστώ κι εγώ πάρα πολύ και όλο αυτό που έγινε ήταν και για μένα τον ίδιο πολύ ευχάριστο.